Kungsholmens Kvartersbryggeri [This is not an official site]

Kungsholmens Kvartersbryggeri
- Bryggeriet själv har ordet: -
Kungsholmens Kvartersbryggeri är ett alldeles nyöppnat bryggeri. Bryggeriet har startats av sju hembryggare, ölentusiaster och entrepenörer, med Håkan Lundgren och O.P.Vikström (OPV) i spetsen.

Håkan Lundgren och OPV är ölentusiaster sedan snart 20 år och har sedan 80- talets början aktivt arbetat för att vidga såväl svenskars kunskap om gott öl som Systembolagets ölsortiment: De var 1985 med och startade konsumentorganisationen Svenska Ölfrämjandet. Sedan startades Svenska Hembryggareföreningen, som idag samlar över 500 seriösa hembryggare. Håkan var ordförande fram till våren 1996, vann SM i hembryggning 1992 och när årets SM hålls i vår kommer självklart Kungsholmens Kvartersbryggeri att finnas med i bilden.

Även i USA, där antalet mikrobryggerier (bryggerier med upp till 1,5 miljoner liters kapacitet) har exploderat de senaste decennierna, är det framförallt duktiga och hängivna hembryggare som startat små lokala bryggerier.

När Lundgren och OPV började sin mission var "en stor stark"-kulturen än mer utbredd än idag. Dagens förfalskade ölkultur, är en värld där öl bryggs på majs och ris, späds ut med vatten och pastöriseras - allt för att spara kostnader - samtidigt som etiketter och reklam talar om källvatten, kopparpannor, gamla bryggartraditioner och där etiketten föreställer små bryggerier som inte finns, trots att ölet är tillverkat av ett jättebryggeri. Vi vill istället stå för en ölkultur där ölets smak och kvalitet står i centrum. Och vi gillar inte blaskiga, smaklösa öl.

Grundtanken är också att vara ett lokalt bryggeri, att försörja Stockholm med gott, färskt öl. Ett färskare öl är godare och gör att pastörisering eller konserverings-medel inte behövs. Korta transporter och leveranser med bl a flakmoppe ger billiga transportkostnader, vilket gör att mer kan satsas på råvarorna.

För ett antal decennier sedan fanns över tio bryggerier i Stockholm. Successivt har dessa små bryggerier köpts upp och lagts ned av de större bryggerierna. Därför ser vi det som en historisk vändpunkt när ett litet bryggeri återigen öppnar på Kungsholmen.

På bryggeriet anordnar vi också ölprovningar, ölutbildningar och öldomarutbildningar för olika grupper; kunder, föreningar, företag, hembryggare, restaurangskolor och andra grupper.


Lundgrens Lager

Kungsholmens Kvartersbryggeris första öl heter Lundgrens Lager och är ett ljust lageröl, som fått sin bärnstens-färg från fyra olika maltsorter. Det är självklart ett helmaltsöl. Humle dominerar i arom, smak och beska som ger ett smakrikt öl och komplex smak.

Den grundläggande smaken ligger nära en pilsner av tysk-tjeckisk stil, med mycket beska från tre tyska och tjeckiska humlesorter. Till skillnad från en klassisk pilsner har dock en Brittisk och två amerikanska humlesorter adderats, där en av de amerikanska, Cascade, ger en mycket karaktäristisk citrusfruktsliknande arom som är starkt vanebildande. Sammanlagt används sex olika humlesorter.

Ölet tillverkas på ett hantverksmässigt vis, utan några kemiska tillsatser och det pastöriseras inte. Maltresterna som blir kvar när man bryggt, den s k draven, går till en bonde som djurfoder.

För ett antal år sedan snidade Håkan ett träsnitt föreställande Snömannen. Träsnittet blev en pubskylt som sedan dess har prytt bryggpuben i Håkans egen källare. Träsnittet har tjänat som inspiration när Lundgrens Lager, liksom vissa av Lundgrens tidigare hembrygder, försetts med etikett. I handen håller snömannen en Lundgrens Lager. På var 506:e kapsyl finns också snömannen avbildad. Flaskor med denna kapsyl bringar tur.

Lundgrens Lager tappas på en brun 33 cl returflaska, eftersom gröna och genomskinliga flaskor inte skyddar ölet från ljus som skadar ölet

To Beer in Sweden

Back to Swedish Breweries - Kungsholmens Kvartersbryggeri

Per Samuelsson - Updated 97-03-26